Rühl Haegens Molenaar: Gaan we boxhoppen?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2015

In het Belastingplan 2016 wordt een hervorming voorgesteld voor de vermogensrendementsheffing in box 3. Deze nieuwe methodiek zal met ingang van 1-1-2017 gaan gelden.

Op dit moment wordt het inkomen uit sparen en beleggen belast in box 3. De belasting hierover bedraagt 30% over een fictief rendement van 4%. Per saldo betaalt u dus 1,2% over het vermogen, nadat dit is verminderd met het heffingsvrije gedeelte (€ 21.330).

Een fictief rendement van 4% is hoog. De rentes op spaartegoeden zijn al jaren lager. Daarom wordt deze vermogensrendementsheffing met ingang van 1 januari 2017 herzien. Hierdoor sluit volgens het kabinet de gemiddelde heffing beter aan bij het reële rendement. Het tarief van 30% blijft overigens gehandhaafd.

Ander percentage

In het nieuwe systeem wordt het forfaitaire rendement van 4% verlaten en wordt er per vermogensschijf een ander percentage gehanteerd. Daarnaast wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd tot € 25.000. De voorgestelde percentages en het heffingsvrije vermogen gelden per (fiscale) partner. Dit leidt tot afgebeeld schema.

Zoals u kunt afleiden uit het schema worden de vermogens boven € 100.000 dus vanaf 2017 zwaarder belast dan op dit moment. Tevens is duidelijk dat als het rendement op het vermogen lager is dan in de laatste kolom, u uitein- delijk meer belasting betaalt dan dat u rendement maakt op uw vermogen!

Overbrengen naar een andere box

Naast de belastingheffing over het vermogen, is het inkomen (daaronder begrepen het inkomen uit box 3) ook nog van belang voor vele inkomensgerelateerde regelingen, zoals toeslagen en voor de eigen bijdrage in de zorg. Verhoging van het forfaitaire rendement leidt naar verwachting dan ook tot lagere toeslagen en hogere eigen bijdragen.

Om dat te voorkomen is het te overwegen het vermogen dat nu (nog) belast wordt in box 3 naar een andere box over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door het vermogen in te brengen in een besloten of naamloze vennootschap, of een zogenoemde vrijgestelde beleggingsinstelling. De belastingheffing verloopt dan via box 2.

De rendementen worden dan op een geheel andere wijze belast. Afhankelijk van het daadwerkelijke rendement op sparen en beleggen kan dit niet alleen tot een zeer behoorlijk belastingvoordeel leiden, maar ook positief uitpakken voor de inkomensgerelateerde regelingen! Zonder volledig te kunnen zijn, is het advies om te overwegen over te stappen naar box 2 indien er sprake is van een beperkt rendement (veelal dus spaargeld) en een vermogen dat groter is dan € 250.000.

Neem dus contact op met uw fiscalist, die in uw specifieke situatie kan beoordelen of boxhoppen voor u in financiële en fiscale zin voordelig is. �

Voor meer informatie:

info@rhmweb.nl | www.rhmweb.nl

Gaan we boxhoppen?

Box 3 vermogen (€) Forfaitair rendement Belasting (30%)

0 – 25.0000 Vrijgesteld

25.000 – 100.000 2,9% 0,87%

100.000 – 1.000.000 4,7% 1,41%

> 1.000.000 5,5% 1,65%

(De gehanteerde percentages forfaitair rendement kunnen overigens jaarlijks wijzigen als

gevolg van de herijking.)

Mr. F.G.P.A. (Fer) Verbeek FB

Vennoot bij Rühl Haegens Molenaar

belastingadvies

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by